středa 13. července 2016

Bude to bolet, ale budu žít ► Kdybychom se neviděli

Kdybychom se neviděli

Cynthia Hand


Před tím, než se Ty, Lexin bratr zastřelil, byla Lex opravdu šťastná. Měla všechno, co si v životě přála. Kamarády, přítele, milující rodinu. Jenomže jednoho dne jí zavolal táta s tím, že se Ty zastřelil. Najednou se Lex hroutí celý svět. Najednou už má pocit, že nikdy nemůže být znovu šťastná. Ještě ke všemu má pocit, že blázní. Jenomže duchové nemusí být vždy skuteční, aby vám ovlivnili život.

,,Spí, aby nemusela být vzhůru a co nejméně si uvědomovala, co se stalo."

Kniha už ze začátku je strašně depresivní. Takže jestli nemáte rádi smutné knihy, tak tohle asi nebude volba pro vás. Taky se jedná o knihu, která není výjimečná tím, že by měla nějaký strašně akční děj, ale je to především o tom prožívání hlavní hrdinky. Podle mého názoru se to četlo výborně. I když je to smutné, taková je realita. Autorka pravdivě popisuje, jaké to je, přijít o někoho blízkého.

,,Ta Lex, kterou jsem kdysi byla, a někteří si rozhodně všimli, že jsem se vytratila. Ale to, že si všimli, že jsem pryč, neznamená, že se vrátím."

Velmi zajímavé bylo číst deníkový zápis Lex. Psala si deník, který nebyl chronologicky seřazený a byly tam i škrtance, takže to působilo o to více realisticky. Všechny postavy byly popsané opravdu neskutečně plasticky. Nebyly přikreslované, přehnané. Šlo prostě o úplně normální lidi, takže jsem neměla problém se s někým ztotožnit. 

,,Zklamání z toho odhalení je jako nůž zabodnutý v mé hrudi - prudká bolest, ostrá a pronikavá."

Je to kniha plná citátů k zamyšlení. Myslím, že by se kniha aspoň z nějaké části dotkla. Je úžasné, že autorka neřeší jenom problém, ale také se zabývá řešením toho problému. Jsem si jistá, že by tahle kniha mohla pomoct spoustě lidem. 

,,V tu chvíli byla v jeho hnědých očích bolest. Vesmír plný bolesti."

Knihu určitě doporučuji těm, kteří mají rádi smutnější knihy a hlubší myšlení. Knize jsem dala 5*, které si kniha určitě zaslouží!

,,Jakože jak může existovat něco jako šílenství ve světě, který už beztak zešílel?"
Share:

0 komentářů:

Okomentovat