sobota 12. prosince 2015

Příliš mnoho Kateřin ► Zázračné dítě, ne génius!

Název: Příliš mnoho Kateřin
Originální název: An Abundance of Katherines
Autor: John Green
Překlad: Veronika Volhejnová
Rok vydání: 2015, originál 2006
Žánr: Román
Počet stran: 240
Nakladatelství: Knižní klub

Zdroj
Colin Singleton je považován za zázračné dítě. Jenomže v životě se mu moc nedaří. A rozhodně se mu nedaří s Kateřinami. Právě se s ním rozešla Kateřina 19. a rozchod s ní těžce nese. Jeho kamarád Hassan, který je muslim (ale rozhodně ne terorista) ho vytáhne z pokoje a spolu se rozhodnou jet neznámo kam na výlet. Dojedou do malého městečka a potkají Lindsey. Začínají  spolu prožívat mnoho dobrodružství a Colin si uvědomuje, že být géniem není zase tak důležité.

,,Člověk může hrozně moc milovat, ale nikdy nemůže nikoho milovat tolik, jako se mu po něm může stýskat." 114

Musím přerušit řadu negativních recenzí, protože mě tahle kniha zase uchvátila. Přiznávám, že děj za moc nestál a konec byl už od začátku jasný, ale já jsem v téhle knize zase našla hlubší smysl. Knihy od Johna Greena mám ráda kvůli těm poetickým myšlenkám a ne kvůli ohromujícíu příběhu. I když pro mě kniha Příliš mnoho Kateřin nebyla jeho nejlepší kniha, stejně jsem si ji zamilovala jako všechny jeho předešlé knihy.

U knih se mi velmi líbí, když se u nich dokážu nahlas zasmát. Nemám ráda takové ty pokusy o vtipné pasáže, které v konečné fázi vůbec vtipné nejsou a jenom se chytám za hlavu, co je to za blbost. A John Green umí některé pasáže opravdu vtipně napsat. Možná si o mně pak pár lidí myslelo, že jsem trochu divná, když jsem se z ničeho nic začala smát, ale občas jsem to prostě nevydržela.

,,Ale stejně o tom pořád přemýšlím. Kdyby mě lidi viděli tak, jak se vidím já - kdyby mohli nakouknout do mých vzpomínek -, mohl by mě vůbec někdo milovat?" 158

Bohužel na knize jsem našla i věci, které mě trochu vadily. Jako třeba mi přišla srtrašně nereálná představa, že by opravdu Colin s Hassanem bydleli u naprosto cizí paní a její dcery a jejich rodiče by to brali s naprostým klidem. Ale je to jediná pro mě záporná věc na knize, jinak prostě pro mě další boží kniha.

Nakonec jsem dala knize 5*, protože je to kniha, kterou si budu pamatovat i za půl roku a hned jsem ji nezaopmněla. Knihu určitě doporučuji, pokud hledáte knihu, která vás donutí  přemýšlet. Knihu Příliš mnoho Kateřin jsem si zařadila do poličky Oblíbené.

,,Najednou mu nechyběl jen jeden kousek, chybělo jich tisíc." 174
Share:

1 komentář:

  1. Ja som sa s Colinom dosť stotožňovala, nie som síce zázračné dieťa, ale jeho pochybnosti a zmysle svojej existencie sú mi dosť blízke, rovnako ako Lindsey, ktorá je v sebe dosť stratená.

    WhatEmaThinks

    OdpovědětVymazat