sobota 26. září 2015

Jandy Nelson - Nebe je všude

Autor: Jandy Nelson
Originální název: The Sky is Everywhere
Rok vydání: 2010, české vydání 2015
Počet stran: 320
Nakladatelství: CooBoo

Nebe je všude, začíná u tvých nohou.
Sedmnáctiletá Lennie a její dvojče Bailey byly nerozlučná dvojka. Do té doby než Bailey zemřela a Lennie se zhroutil celý svět. Lennie žije se svou babičkou a strýcem Velikánem, které od sestřiny smrti úspěšně ignoruje. Toby, přítel Bailey, říká Len nové věci, které nevěděla a vyčítá si, že si neříkali všechno. Díky společnému smutku se hodně sblíží Len a Toby, což si vyčítá, protože by ji to Bailey nikdy neodpustila. A do toho ten nový kluk, co ji úplně zamotal hlavu. Všechno si vyčítá, protože si myslí, že by měla truchlit, a ne se zamilovat.

Nejdříve začnu obálkou, a ta se mi neskutečně líbila. Je jednoduchá, ale přesto se mi moc líbila. Jak se říká, v jednoduchosti je krása. Další věc, která se mi vizuálně na knize líbila, byly básničky mezi kapitolami, které hodně urychlovali děj, a byly skvělý motiv, protože nakonec v příběhu měly svůj důvod.

,,Svět není ani trochu bezpečné místo." str. 181

Tak a teď k příběhu. I když byl příběh hezky a mile napsaný, bylo už od začátku jasné, jak to celé dopadne. Ale moc se mi líbila vsuvka s jejich mámou a ,,neklidným genem". Na druhou stranu je pravda, že i když je příběh ,,klišé" je každopádně k zamyšlení. Lennie mi občas přišla hrozně ukecaná a nesympatický. To s Tobym, i když byla s Joem, bože proč? Hrozně mě to v příběhu rozčilovalo.

,,Když někdo umře, vyhoří knihovna." str. 166

I když tohle není kniha, ke které bych se někdy chtěla vrátit, určitě mi přečtení téhle knihy něco přineslo. Dávám ji 3*.

,,Jak by mohl nepodlehnout té bláznivé velké lásce, kterou oba cítíme? To přece nejde, že ne?" str. 250


Share:

2 komentáře:

  1. Mně se teda ta naše obálka vážně nelíbí :D Spokojenější bych byla s tou verzí s rudým srdcem a vodou, ale co naplat. Na příběh se těším dlouho, snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se líbila dost :D Doufám, že se kniha bude líbit :)

    OdpovědětVymazat