středa 13. ledna 2016

Odpusťte mi, váš Leonard ► Když si chcete vystřelit mozek z hlavy

Autor: Matthew Quick
Překlad: David Petrů
Název: Odpusťte mi, váš Leonard
Originální název: Forgive me, Leonard Peacock
Žánr: Román
Rok vydání: 2015, originál 2013
Počet stran: 256
Nakladatelství: Knižní klub

Zdroj
Leonard sedí u stolu a přemýšlí, jak ironický je ten obraz co vidí před sebou. Miska s cereáliemi a vedle nich stará nacistická pistol P-38. Dnes na své narozeniny je rozhodnutý zastřelit svého bývalého nejlepšího kámoše a potom i sebe. Nejdřív se ale musí rozloučit s lidmi, které má rád a pro každého má nějaký dárek. Co se stane na konci dne, až bude stát Leonard před barákem svého cíle?


,,Podle mojí teorie totiž ztrácíme schopnost být šťastní až s postupem věku."

K téhle knize nemám skoro nic, co bych ji vyčetla. Ta jediná věc je to, že tam byly často a dlouhé poznámky pod čarou. Často to přeskakovalo i na druhou stranu a musela jsem pak pořád listovat. Poznámky byly psané menším písmem, takže se mi často špatně četlo, což je škoda, protože to je moc krásná kniha.



Řeknu to jednoduše, kniha Odpusťte mi, váš Leonard je naprosto boží! Jako první mě zaujalo, že se kniha krásně a rychle četla, musím uznat, že jsem se do příběhu ponořila už od první strany. Postava Leonarda byla tak uvěřitelně napsaná, že jsem si ho dokázala představit, třeba jako svého vrstevníka. Častokrát jsem se u knihy zastavila a musela se zamyslet. Myslím, že kniha v sobě nese velké ponaučení a tolik zajímavých myšlenek. 

,,A kdykoli zahlédneme padající hvězdu, dáme si pusu."

Na obálce je napsané, že někdo o knize napsal ,,Takové knihy jako je Quickova jsou nutností.". Nejdříve jsem si jenom říkala, že je to marketingový tah a není to pravda, ale po dočtení si myslím, že by si ji měl každý přečíst. Myslím, že se nám autor tím snažil naznačit, že být jiní je v pořádku a to spousta lidí v dnešním světě nechápe, což mi přijde opravdu špatné.

Knize dávám bez váhání 5*. Myslím, že můžu doporučit každému. Kniha v sobě má velký příběh, i když ze začátku může vypadat lehce absurdně. 

,,Vsadím se, že by se v Íránu našla spousta lidí, kteří jsou šťastnější než já a chtěli by tam žít dál bez ohledu na to, který politik je zrovna u moci, zatímco já se v téhle údajně svobodné zemi trápím a za každou cenu chci s tímhle životem skoncovat."
Share:

4 komentáře:

  1. Po téhle knížce jsem se už párkrát koukala, po téhle recenzi doufám, že se k ní fakt dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knižku som si pridala do zoznamu "must read" už dávno-pradávno, no nejak som sa k nej ešte stále nedostala... Tak veľa kníh a tak málo času :D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kniha určitě stojí za přečtení :) přesně tak, potřebovala bych číst mnohem mnohem rychleji, abych je všechny stihla přečíst :D

      Vymazat